Апостола на свободата в Елена

levskiЕдин от най – великите герои в историята на България, Васил Левски е посетил балканското градче Елена два пъти. Сред познатите и приятелите му в града били фамилията Кършовски. За това свидетелства потрет на Дякона с негов личен  подпис, намерен в албум на семейството.

През 1880г. Сава Кършовски издава в Търново първата мемориална книга за Апостола под името „Василий Левски и Ангел Кънчев в Елена”.

През 1862г. Левски се включва в Първата българска легия, чийто организатор е Георги Раковски. Най – големият от четиримата братя Кършовски – Иван също участва, заедно с еленчанина Никола Кочинов.

През 1867г. Апостолът става знаменосец на четата на Панайот Хитов, а главен писар е Иван Кършовски. Освен него членове на четата са Кръстю Кършовски, Христо Брадел и други.

След премеждията, които понасят с четата, революционерите пристигат в Сърбия, където Левски и Иван Кършовски се присъединяват във Втората българска легия. Легията окупира Белградската крепост, а турските войски напускат, изгонени от българите.

Начинанието накарало въстаниците да осъзнаят, че по – добрият вариант за организиране на националноосвободително движение е центърът на управление да бъде на българска земя, тъй като рисковете от неочаквани последици са по – малко.

През 1869г. в Букурещ се създава Българския революционен централен комитет. Негови основатели са Любен Каравелов и Васил Левски, а Кършовски е учреждител. Еленчанинът бил запознат подробно с революционната дейност на Апостола и чрез кореспонденция до Белград уведомявал Панайот Хитов.

За първи път Левски пристига в Елена през 1869г. Заедно с отец Матей Преображенски продават книги с подпъхнати между тях бунтовнически материали. Срещат се с видни еленски граждани и чорбаджии.

Вторият път Апостолът идва в града заедно с Ангел Кънчев. Още на другия ден се основава Еленския частен революционен комитет. Няколко документа удостоверяват дейността на комитета, а запазена бележка на Стоян Робовски показва кои са били членовете му.

След Освобождението, най – големия от братята Кършовски – Иван, отдава почит пред паметника на Васил Левски, верен докрай на идеите и заветите на Апостола.

Share Button
Публикувано в Блог
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*