Църквата „Свети Никола” в град Елена

Църквата Свети Никола - град ЕленаВ списъка на уникалните еленски забележителности достойно се нарежда и най – старата от трите църкви в града – „Свети Никола“. Тя е част от Архитектурно – историческия компекс „Даскалоливница“, към който се причисляват още четири значителни постройки с паметно минало.

Благодарение на запазен стар псалтир, съхранен от еленския възрожденец Дойно Граматик, се знае, че храмът „Свети Никола“ датира още от XVI век. Църквата е била изключително богата на ръкописи, някои от които дори били написани на пергамент. За съжаление, голяма част от книжовното съкровище било изгубено при опожаряването на храма през 1800г., когато градът бил нападнат от кърджалиите.

Четири години по – късно, еленчани възстановили църквата с много труд и средства. В продължение на  40 денонощия, те издигнали тайно постройката, тъй като липсвало разрешение от турските управници.

Стенописи в църквата Свети НиколаВъншният й облик е семпъл, като част от сградата е вкопана в земята, за да не се набива на очи и да не провокира поробителя. Стените са каменни с дебелина около 1 м, на прозорците са поставени метални решетки. Вратата е изградена от дъбова дървесина, подсилена с желязо и специфично направена брава. Вътрешността  на църквата е прецизно изографисана, като стенописите са високо ценени, обявени за паметници на културата. Те са дело на Яков и Давид, зографи, родом от еленската махала Болерци. Предполага се, че те са били монаси в Хилендарския и Зографския манастир. Работата на двамата зографи е формирана в стила на светогорската живопис, а някои критици намират връзка и с италианското изкуство.

Сред множеството изографисани образи сред тях е този на Свети Климент Охридски, срещащ се и в Македония. Изобразени са няколко събития, в основата, на които е Божията майка – Богородица. Това са Въведение Богородично, Рождество Богородично, Живописен източник и Успение Богородично.

Храмът„Свети Никола“ не е била просто обикновена църква. Светилището е събирало хора от цялата еленска околия. Освен че са търсели духовно пречистване и всеки палел свещичка, хората обменяли помежду си продукти и стоки, които прецизно подреждали около църквата.

Напълно реставриран през 1987година, днес храмът е достъпен за всички любознателни туристи и гости на града.

Share Button
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*