Даскалоливницата в град Елена

Даскалоливница в град ЕленаЕленската Даскалоливница е не просто символ на града – тя е един значителен паметник на историята на българското образование. Основана е през 1843 година от еленския възрожденец и учител – Иван Момчилов.  Това е първото класно училище, възпитаник на което е поетът Петко Р. Славейков, който го нарича с автентичното име „Даскалоливница“. Преди създаването на престижното школо, в града са съществували три килийни училища – високо ценени и съхранявани от еленските граждани.

Създаването на Даскалоливницата е постижение и прогрес в развитието на образованието през ХIХ век. Постройката се състои от два етажа, формирани от камък и дърво. В приземният етаж се намират три отделни мази, служели най – вероятно за дюкяни. Другият етаж е бил посветен на учебното дело. В него са били разположени две класни стаи, учителска стая и самостоятелно помещение за съхранение на ученическите пособия.

Момчилов въвежда нова система в досегашното образование, базирайки се на руските порядки и уредба. В учебната програма се включва изучаването на психология и логика, хуманитарни и природонаучни дисциплини, както и чужди езици.

Даскалоливницата пред входаВъзрожденецът е напълно отдаден на работата си и идеята за качествено ограмотяване на своите възпитаници. Той въвежда биенето на училищен звънец и дежурни ученици. Следи стриктно за хигиената и дисциплината в клас. Създаден е ред – децата са подредени в групи – като по – големите и подготвените деца помагат на по – малките и тези, които се затрудняват с уроците.

В школото, учителят създава многообразна библиотека, изработва разнообразни и ценни пособия за обучение, предава своите знания и препоръки писменно, въвежда часове по гимнастика.

Възрожденецът премахма боят върху учениците като средство за дисциплина и определя празник на училището.

Част от възпитаниците на школото са Петко Славейков, Драган Цанков, Иван Кършовски, Сава КатрафиловДобри Войников, Добри Чинтулов и много други, основали училища в голям брой села и градове в страната.

Днес сградата е превърната в музей и е част от стоте национални исторически обекти с културно значение. Разположена е в старата част на град Елена, като в близост до нея могат да бъдат посетени и други забележителности като Часовниковата кула, църквите „Свети Никола“ и „Успение на Пресвета Богородица” и „Попниколовата къща“.

Share Button
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*