Тайните на еленската сливова ракия

Еленска сливова ракия

Снимка: wikipedia

Еленската сливова е традиционна балканска напитка, с изпитан вкус и качество през годините. Процесът на дестилиране е разработен в далечните времена, като още от тогава еленската ракия се е превърнала в най – популярната и предпочитана алкохолна напитка в района.

Дали заради въздуха или технологията на приготвяне, балканското питие завладява със сладостта си, всеки, който го отпие. Ракията се приготвя от добре узрели плодове – сини сливи или джанки, които са разпространени навсякъде в Еленския балкан. Питието е обикновено 40 градуса, но в някои случаи домашно приготвените могат да достигнат и 60 градуса.

Автентичният вкус на еленската сливова може да бъде съчетан с традиционния еленски бут или филе „Елена“. Освен това тя е чудесно допълнение към шопската салата през лятото и туршията през студените зимни вечери. Независимо с какво ще бъде поднесена, ракията задължително се сервира изстудена в предварително охладена чаша. Видът допълнително допринася за доброто настроение и отпуска ума.

Сред красотата на Еленския балкан и чистия планински въздух, времето сякаш спира и неприятните емоции се изпаряват от съзнанието.

Веднъж опитате ли еленската сливова, никога няма да можете да забравите вкуса й. Във всеки магазин в градчето, вие може да си купите бутилка от завладяващата течност, която да споделите с най – добрите си приятели, с любимия човек или просто да я поднесете като оригинален подарък.

Тайните на огнената еленска течност се крият в добре подбраната реколта, оригиналната рецепта, внимателното преработване и грижливото съхранение.  В процеса на приготвяне всеки еленчанин добавя по частица от своя балкански дух и нрав. Така сред еленските балкански висини се получава едно необикновено питие с уникален вкус и завладяващ аромат.

Независимо дали ще бъде поднесена по специален или обикновен повод, еленската сливова  трябва да се консумира с мярка. Въпреки че дори и да прекалите, еленчани закачливо ще ви уверят, че това е нормално заради сладостта, която се излива в устата, веднага щом я вкусите.

Share Button
Публикувано в Блог
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*