Родната къща на Иларион Макариополски

Къщата на Иларион МакариополскиКитното балканско градче Елена е родно място на много видни и значими личности.  Една от тях е духовникът, борещ се за църковна независимост – Иларион Макариополски. Роден е през 1812 година. Част от образованието си получава в Елена, а след това постъпва в гръцко училище. В Хилендарския манастир става монах. Там се сближава с Неофит Бозвели, с когото по – късно подготвят църковно – националната борба. След Кримската война монахът става епископ на българите в Цариград и се сдобива с името Макариополски.

Духовникът предизвиква истински обрат в църковните среди по това време, като на Великденска акция не споменава името на цариградския патриарх. С това си деяние той изразява желанието си за постигане на българска църковна независимост. Заради постъпката си епископът е заточен в Света гора заедно с подръжаващите му владици.

Поболял се от тревоги за изпълнението на заветната цел, Иларион умира едва на 41 г. през 1875г. Погребан е в Истанбул, в двора на българската църква „Свети Стефан“.

Родната къща на духовника в град Елена е превърната в музей, привличащ ежедневно десетки туристи.

Сградата се отличава с висока историческа, културна и архитектурна стойност. Построена е през XVIII век, като основните използвани материали са камък и дърво. Къщата е на два етажа с просторни чардаци, големи стрехи и спретнат, обширен двор. На долния етаж са били разположени избите, конюшнята, складове и стая, пригодена за живеене.

Достъпът към горния етаж е осигурен с две стълбища –западно, закрито и открито, източно.

Паметник на Иларион МакариополскиГолемият чардак предоставя обширна гледка във всички посоки. В едната му част е разположен повдигнат одър, на който вероятно е стояло цялото семейство.

В къщата могат да се разгледат интересни предмети, мебели и вещи, принадлежали на семейството.

В източната част на двора се намира Хаджихристовата чешма, подновявана и поправяна от бащатата и брата на Иларион. Недалеч от чешмата е разположен паметник на Иларион Макариополски. В двора на къщата се отбелязва и патронния празник на началното училище, което носи името на духовника.

Share Button
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*