Моят роден град Елена от Анелия Петкова

Царица Елена

Трудно е, когато живееш някъде да оцениш това, което те заобикаля. Никога преди да напусна родният си град не се бях замисляла и не осъзнавах колко красив и необикновен е той. Когато бях дете и роднини ни идваха на гости, се чудех какво толкова намират в това място, че всеки път щом го споменат очите им засияват. И до ден днешен помня, когато братовчедка ми дойде на гости. Още докато преминавахме с колата покрай високите склонове на Еленския балкан, тя възкликна и каза: „Такава неземна красота“. Тогава се огледах и видях живописната картина – гъсти, зелени гори, така изкусно подредени, сякаш не са реални.

Неведнъж гостите, които отсядаха вкъщи, споделяха, че стават напълно отпочинали и без главоболие. Всички не спираха да се чудят какъв е този камбанен звън, който се чува през час. Ние обяснявахме, че това е известния градски часовник на Часовниковата кула, който много десетилетия поздравява еленчани на всеки кръгъл час.

Години наред съм минавала през едни от най – големите забележителности на града, но никога не съм се замисляла колко история и спомени носят за предишните поколения, спомогнали да се запазим като нация и да живеем свободни.

Град Елена е родно място на много културни дейци, революционери, бележити духовници и родолюбиви личности, загинали в името на общото благо.

Тяхното дело е грижливо пазено и предавано на поколенията, за да знаят и помнят имената на родните герои. В града функционират като музеи родната къща на бореца за църковна независимост – Иларион Макариополски, Къщата на писателя Петко Тодоров и неговата сестра Мина и други.

В Елена има три църкви, като едната от тях, най – старата „Свети Никола“ датира още от XVI век. Другите две събират множество миряни, не само еленчани, но и гости на града, особено на големите Християнски празници.

Сгушено в прегръдките на Балкана, китното градче Елена успява да завладее с магията си толкова силно, че ти се иска да запазиш всеки спомен от видяното дълбоко в сърцето и душата си.

Share Button
Публикувано в Блог
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*