Попниколовата къща в град Елена

Попниколовата къщаПопниколовата къща е една от най – характерните постройки в град Елена от периода на Възраждането. Къщата е построена през ХIХ век с характерната за времето си архитектура. Сградата е нетрадиционна по отношение на това, че е разположена на две улици, към които се виждат двата й етажа и приземието. През 1973 година къщата е обявена за архитектурно – строителен паметник. През 1981 година сградата е предоставена на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ за учебни и научни цели. Ежегодно в базата пристигат студентски групи и ръководители за осъществяване на практически занимания и обучение. Приземният етаж е устроен като Музей по палентология. В него са изложени лични колекции на различни експонати, както и материали от находищата край Елена, намерени по време на летните практики на студентите от Катедрите „Палеотология“ и „Геология“ към университета.

След Освобождението Попниколовата къща е била седалище на „Старото инженерство“ – местна техническа служба.

Сградата се състои от приземие и два етажа, които са обърнати към двете улици, на които е разположена. От страната на двора къщата е двуетажна. В приземието са се намирали два дюкяна, като зад тях е имало вход към едното мазе и още едно мазе, от което е можело да се излезе на улицата.

Особено впечатляващ е външният облик на къщата, от страната на улиците. Той се характеризира с това, че всеки следващ етаж е леко издаден над другия, формирайки специфичния вид на сградата.

Плоча на Попниколовата къща

На най – горния етаж се намира нетрадиционен архитектурен елемент – еркер, издаден в средата. Еркерът е архитектурна част от етажа на дадена постройка. Отличава се като типичен елемент към сградите по време на Възраждането.

Дворната част на къщата е открита. На горния етаж е разположен просторен чардак с миндер в единия ъгъл.

В малката уличка до Попниколовата къща също са разположени къщи със запазена възрожденска архитектура. Оттам се продължава към старата част на града, където се намират едни от най – големите забележителности като Даскалоливницата, църквата Свети Никола, Часовниковата кула и много други.

Share Button
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*