Ски писти в Еленския Балкан

Ски писта МийковциБлагодарение на обилната снежна покривка в Еленския балкан, карането на ски по планинските склонове се превръща в истинско удоволствие по време на зимните месеци. Зимният спорт в района е напълно достъпен за малки и големи, аматьори и професионалисти. Освен че повишавате гъвкавостта и силата си, с положените физически усилия и чистия планински въздух, вие подобрявате вашето здраве. За общото благополучие допринася и отделянето в кръвта на адреналин и ендорфини (хормоните на щастието), дължащо се на неизмеримата природна красота и удоволствието от практикуването на спорта.

Възможностите за каране на ски, които предлага Еленския балкан са връх Чумерна и село Мийковци.

Връх Чумерна е най – високото място в Еленската община – 1536 м.  Районът е подходящ за практикуване на множество зимни спортове, сред които ски – туризъм, сноуборд, ски – бягане, ски – ориентиране, туризъм. Пистата разполага с два влека. На върха се намира военно подразделение.

В близост се намира хижа Чумерна, където можете да се снабдите с нужното оборудване и екипировка, както и да си наемете професионален ски – учител или планински водач.

Ски на връх ЧумернаДо мястото може да стигнете по асфалтовото шосе на прохода Твърдица – Елена, а оттам трябва да продължите по трошено – каменната настилка. За последните два километра изкачване е необходима употребата на вериги.

Благодарение на изградените пътеки може да се стигне до близките туристически обекти – хижа Буковец, хижа Предела, Агликина поляна и други.

По изградената екопътека от връх Чумерна към село Мийковци може да достигнете до другата функционираща ски писта в района. Предимството на мястото е, че пътят до него е по – хубав и запазен. Ски пистата е подходяща както за новаци, така и за напреднали скиори. За разлика от влека на Чумерна, който е с дръжки, мийковския е с панички. В близост до ски пистата е разположен добре оборудван ски гардероб.

Без значение къде ще предпочитете да отидете, заобикалящата природа ще ви накара да затаите дъх и да се върнете отново и отново.

Share Button
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*