Забележителности в Еленския Балкан

Град Елена е община от Великотърновска област, включвайки в състава си 124 населени места. Районът е известен още под името Еленски балкан. Местността  предлага множество възможности за туризъм – пешеходен, колотуризъм, риболов, лов, планински преходи по изградените екопътеки, ски, излети, барбекю сред реката и други.

Град Елена е разположен на 293 м надморска височина, а като цяло в региона тя варира от 100  до 1536 метра – най – високата точка е връх Чумерна в Елено – Твърдишката планина.

Легендите за възникването на града са много. Най – известната от тях е за двама младоженци – Елена и Самуил, които в деня на сватбата си биват нападани от разбойници. От мъка родителите се заселили в мястото, където двамата влюбени били погубени и основали град Елена.

За славното минало на градчето свидетелстват множеството забележителности, повечето, от които с важно историческо и духовно значение.

По време на Възраждането, градът е бил наречен „Българският Витлеем“, тъй като на територията му е имало три църкви, две, от които запазени и функциониращи до днес.

храм "Свети Никола"

Най – старата от тях – „Свети Никола“ е създадена около 16 век. По – късно, храмът е бил опожарен и възстановен отново от еленчани, като е вкопан тайно, незабележим за поробителите.

Успение на Пресвета Богородица

По – късно, през 1800г. е създадена църквата „Успение на Пресвета Богородица”, впечатляваща с уникалната си архитектура и трикорабна базилика.

Даскалоливница град Елена

Град Елена е прочут и с първото класно училище – „Даскалоливницата“, превърнато днес в музей на историята на българското образование. Часовникова кула град Елена

Един от най – запомнящите се монументи и символи на града, е Часовниковата кула. Дори да не я забележите, няма как да не я чуете, тъй като камбанния й звън се чува на всеки кръгъл час.

Попниколовата къща

Попниколовата къща също попада в списъка на забележителностите, които не трябва да бъдат пропуснати. Днес тя е превърната в Палеонтологически музей, ползван като учебна и научна база  от  Софийски университет „Свети Климент Охридски”.

Разсукановите къщи

На калдаръмената малка уличка „Сава Катрафилов“ се простира една уникална постройка – пет къщи под един покрив, известни под името „Разсукановите къщи“. Построени са от хаджи Димитър Разсуканов за петте му сина в началото на 19 век.

Къщата на Иларион Макариополски

В центъра на града, може да посетите и къщата на един от най – значимите духовници в българската история, Иларион Макариополски. Неговото име носи и началното училище в Елена.

Освен историческите забележителности, не трябва да се пропускат и природните красоти на Балкана, както и запомнящият се местен деликатес – еленски бут, приготвен по специална технология, благодарение на характения планиски климат.

Share Button
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*