Как да си направим Бут по Еленски

Бут по ЕленскиВкусът на Еленския бут не може просто да бъде описан с думи. Специалитетът на град Елена съблазнява всеки любител на месните изкушения. Почти във всяка къща може да откриете еленски бут. Хората поддържат традицията и приготвят деликатеса всяка година.

В менюто на всяко заведение в града, дори и в обикновените кафета, могат да ви сервират бут. Според предпочитанията се поднася леко запечен или суров. И в двата варианта, вкусът е специфичен и неустоим. Еленският бут е чудесно мезе за червеното винце, биричката и всяко друго питие, с което предпочитате да разпускате след работния ден.

Бут по еленски е запазена марка на град Елена. Ако искате да опитате истинския вкус на деликатеса, трябва да посетите града. Уникалността се дължи на специфичните климатични условия в района. Ето защо той не може бъде създаден в останалите части на страната. Бутът се приготвя от свинско месо, което в повечето случаи е от домашни прасета, които голяма част от еленчани гледат в домовете си и колят през зимния сезон.

След като животното се заколи се отделят бутовете, като това се прави внимателно, за да не се нарани месото. Отделената част трябва да е добре обработена без никаква четина върху нея, като се остави и около 5 мм сланина, която да покрива месото.

След това бутът трябва да бъде поставен в постав – това е специална част от бъчва, пригодена за съхранение на деликатеса. Месото се осолява добре. Не се използва нищо друго освен сол, за предпочитане е да не е морска, а каменна – приблизително 28 грама на килограм месо. Солта трябва да покрива месото напълно. В постава бутът престоява 45 – 50 дена. След като се извади, деликатеса трябва да се измие с гореща армея – зелева чорба. Окачва се на подходящо проветриво място, без достъп на насекоми. Най – добре е бутът да бъде окачен в мухарници. Мухарниците са като шкафове, чиито стени са от мрежа, за да може месото да съхне добре. Това възпрепятства и насекомите да не снесат яйцата си върху неустоимото мезе. След като бутът е готов, може да бъде нарязан на пържоли и овкусен с различни подправки по желание.

Автентичният вкус на еленския бут може да бъде създаден само от  необикновения климат на Еленския балкан.

Любителите на деликатеса могат да се насладят и на новосъздадения празник на еленския бут, чието празнуване, еленчани смятат на превърнат в традиция, всяка година на 27 октомври.

Share Button
Публикувано в Блог
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*