Риболов в Еленския Балкан

Сред голямото разнообразие от дейности, които може да практикувате в Еленския балкан, риболовът е алтернатива, която не е за изпускане, независимо от това дали сте запален рибар или просто любител.

язовир Йовковци

снимка от моста на яз. Йовковци

Само на 5 км от град Елена се намира един от най – големите язовири в страната – Йовковския. Голямото рибно разнообразие привлича множество туристи всяка година. Във водоемът се срещат риби като щука, червеноперка, шаран, толстолоб, бял амур, сом, костур. Среща се и „Слънчева ръба“, позната още като „Часовник“. Тя не е ядлива, тъй като има много кости. Рибарите избягват да ловят на бял червей в плитчините, защото часовника захапва куката и не дава възможност да се хване нещо друго.

За стръв се предпочита царевица или жито, а щуката се лови на тапа или блесна, като на тапата може да се сложи малка каракуда, часовник или друга малка рибка. За по – добър улов, е добре, преди да хвърлите въдицата първо да пуснете подходяща захранка.

Районът е добре организират, с възможности за палатки, излети, къмпинг и много други.

Рибарите трябва да четат табелите, които обозначават позволените зони и задължително да имат билет, в противен случай глобата е 500 лева.

Язовир „Йовковци“ е изграден на река Веселина, която също предлага възможности за риболов. Във водите й могат да бъдат уловени кефал или мряна.

река Борущица

снимка от река Борущица

Друго подобно място, където можете да се насладите на хобито си, е Мийковската река. Село Мийковци се намира на 13 км от град Елена. Покрай реката има добре изградени туристически конструкции – барбекюта, места за сядане с възможности за пикник, изграждане на палатков лагер, плажуване.

Риболовът е на принципа „хвани и пусни“ и за нарушителите има солени глоби, вариращи от 1500 до 3000 лева. По река Мийковска и притоците й може да уловите балканска пастърва, кефал, мрена и други.

Риболовът е отлично допълнение към вашата почивка. Само в Еленския балкан може да се насладите на толкова много неща в едно – почивка, чист въздух, спокойствие, красива природа и прекрасни места, където може да хвърлите въдица, тръпнещи в надеждно очакване.

Share Button
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*