Църковен храм „Успение на Пресвета Богородица“

Църквата Успение на Пресвета БогородицаМалко градове в България могат да се похвалят с толкова голямо църковно богатство, както град Елена. По време на Възрожденската епоха селището е било наричано „Българския Витлеем“.  Две от църквите – „Успение на Пресвета Богородица” и „Рождество на Пресвета Богородица” функционират и до днес, приемайки ежедневните посещения на религиозни туристи и местни граждани. Най – старата от трите църкви е „Свети Никола“, намираща се в близост до храмът „Успение на Пресвета Богородица”, превърната в музей с национално историческо и културно значение.

Църквата „Успение на Пресвета Богородица” е построена през XIX век, впечатляваща със забележителен облик и необикновена архитектура. Интересен факт, по отношение на нейното изграждане е, че за да бъде разрешен строежът, еленчани плащат откуп на цариградските делегати. Това е било необходимо, за да се позволи построяването на немюсюлманско светилище, което да се издига високо, без да се налага по – голямата част от конструкцията да се подкопава в земята. Изграждането на монументалният храм продължава 2 години, като основни материали за строежа са използвани камъни от разрушената тогава крепост „Калето“.

Конструкцията е дело на майстор Михо от Болерци – махала, намираща се близо до град Елена. Храмът се отличава с грандиозни размери и прецизно изваяна архитектура.

До Освобождението това е била най – голямата църква в Северна България, а днес, както и в миналото, тя също се нарежда сред най – колосалните и значителни светилища в цялата страна.

Постройката е трикорабна, като трите кораба са разделени от четири кръгли колони. Състои и от притвор с галерия над него. Арките са обединени в обща система, стабилизирани допълнително с дървени конструкции.

Часовникова кула в църкватаВ храмът може да се влезе през пет места за достъп – западен, централен, южен и два северни входа.

През 1915 година е построена и кулата на камбанарията, която е самостоятелно здание, в непосредствена близост до църквата.

Храмът „Успение на Пресвета Богородица” е свещено място  със силно духовно и благочестиво въздействие за много миряни, които избират мястото за освещаване на своя брачен съюз, кръщене, молитви, духовно пречистване и много други.

Share Button
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*