Часовниковата кула в град Елена

Часовниковата кула в ЕленаНевъзможно е, ако посетиш Елена, да не чуеш Часовниковата кула – един от най – значимите и ценени символи, заемащ заслужено място в герба на града. Създадена е през 1812г. от неизвестен майстор. До ден днешен кулата функционира, като отбелязва с камбанен звън всеки кръгъл час. Висока е над 15 метра, забелязваща се от всяка точка на града. Долната част на кулата е изградена от камък, средната е във формата на призма, съставена от варовити скали, а горната й част е дървена. Часовниковият механизъм е закупен от турския градски управител – Фейзи ага. Той е разположен в средната част, а в горната се намира камбаната, също закупена от турчина и изваяна в Габрово, за което свителства самия надпис върху нея.

В близост до кулата се намира храмът Успение на Пресвета Богородица, Даскалоливницата и най – старата църква Свети Никола.

МакгаханОт едната страна на Часовниковата кула е паметника на Макгахан във вид на гигантска глава, която впечатлява както с размери, така и с перфектна изработка. Макгахан е американски журналист, известен с това, че пръв описва невижданата жестокост по време на Априлското въстание и Руско – турската освободителна война. Неговият паметник свидетелства за гордия и признателен дух на еленчани към един човек, подкрепящ справедливостта и националното освободително дело.

Часовниковата кула е един от 7 – те паметника на град Елена с национално значение. Ремонтирана е няколко пъти – през XIX век от еленчанина – майстор Цончо Устабаши, след това през 1953 година е позакрепена, а през 1987 година – изцяло реставрирана.

Каменната й част е разположена върху квадратна основа, като височината й е около 12 метра. С покритие от медна ламарина е направена средната част и покрива. Интересна е крайната част на покрива –  дълъг заоблен кол с разположени върху него четири оловни топки.

Без значение по кое време на година ще отидете в град Елена няма как да не забележите внушителният облик на Часовниковата кула и да не дочуете звънкия й камбанен звук, поздравявайки на всеки час граждани и гости.

Share Button
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*